Mezenská: Oklamaným ľuďom na trhu s energiami dali odborníci za pravdu

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) – Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík pôsobiaca pri ministerstve spravodlivosti dala podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Heleny Mezenskej za pravdu oklamaným spotrebiteľom na trhu s energiami. Mezenská to vyhlásila na dnešnom brífingu v parlamente.

Komisia podľa jej slov vo svojom stanovisku potvrdila, že spoločnosť Energetické Centrum využívala nekalé marketingové praktiky. "Na základe tohto odborného a podrobného expertného stanoviska chceme vyzvať Energetické Centrum, aby spotrebiteľov z takto nastavených a sporných zmlúv uvoľnila," uviedla Mezenská.

Podľa jej slov je totiž paradoxné, že práve v tomto období liberalizačných snáh na energetickom trhu sa objavuje fenomén, keď sú ľudia spútavaní zmluvami, v ktorých sa cítia neslobodne. Na problém spotrebiteľov so zmluvami so spoločnosťou Energetické Centrum upozornila Mezenská ako poslankyňa a zároveň spotrebiteľská ombudsmanka na jar tohto roku.

Ľudí podľa nej navštívili doma díleri spoločnosti Energetické Centrum a ponúkli im na podpis zmluvu na dodávku plynu a elektriny s tým, že budú platiť o 12 % menej ako doteraz. Zároveň podľa Mezenskej tvrdili, že sú zástupcami pôvodného dodávateľa a nová zmluva mala byť dodatkom a predĺžením pôvodne uzatvorenej zmluvy. Neskôr sa však podľa poslankyne ukázalo, že platby sú o 12 % vyššie ako pôvodné a ľuďom boli bez upozornenia vystavené faktúry vo výške 12 eur za energetické poradenstvo.

Spoločnosť Energetické Centrum vtedy v stanovisku odmietla, že by pri podpise nových zmlúv na dodávku energií zavádzala spotrebiteľov. Väčšina zákazníkov podľa firmy v telefonickom hovore potvrdila zrozumiteľnosť zmeny dodávateľa a zmluvných podmienok.
 

Vyberte región